‘I was the sum total of the obstacles I’d overcome’

Gedeelde smart is halve smart, zo geldt ook in de sportwereld.

Gedeelde smart is halve smart, zo geldt ook in de sportwereld. Misschien een gek credo voor een sportschooleigenaar, waarbij men vaak denkt aan individueel sporten en persoonlijke doelen behalen, maar bij mijn sportschool is teamwork net zo belangrijk.

De uitdaging die ik in maart aan ga voor het KWF, de Backyard Ultra-run, is zowel een fysieke als mentale uitdaging die ik, natuurlijk met mijn loopmaatje en vriend Jörgen, individueel aanga. Ik ben totaal op mezelf aangewezen.

DEchter hebben we afgelopen zondag met een veertigtal enthousiaste sporters van de Fitfabriek meegedaan aan de Strong Vikingrun. Een spektakel dat gebaseerd is op teamwork en doorzettingsvermogen. Gedurende een vooraf te bepalen aantal kilometers komen de sporters steeds nieuwe obstakels tegen. Rennen, klimmen, kracht en souplesse komen hierbij samen. Maar, voor mij persoonlijk nog belangrijker; je doet het samen.

Wat ik na tientallen keren meedoen steeds weer zie, is de spanning voorafgaand aan de run, het afzien tijdens en de euforie naderhand. Mensen zien er van te voren, letterlijk, als een berg tegenop, waarbij het tijdens de run enorm meevalt of juist extreem tegen kan staan. Er is geen weg terug, de obstakels moeten overwonnen worden om het volgende aantal kilometers te kunnen volbrengen.

Afgelopen zondag zette me dit, nadat ‘mijn’ ruim veertig sporters veilig over de finish waren, aan het denken. De vikingrun is een afspiegeling van de reis die een patiënt aflegt. Het is een stuk hollen, stilstaan, klauteren, klimmen, afzien, jezelf tegenkomen, hulp durven en willen aanvaarden, overwinnen om vervolgens weer hetzelfde riedeltje af te draaien. Ik zag de metafoor met niet alleen het leven, maar juist met de omgang met een ziekte. 

Tijdens een run moet de deelnemer het misschien wel alleen doen en uit zijn eigen (oer)krachten halen, maar met de juiste uitrusting, instructie en mensen om hem heen en een goeie mentaliteit kom je heel ver. 

Ik was stil van dat inzicht. Vanochtend strikte ik daarom om 06.00 uur extra gemotiveerd mijn veters om te trainen voor de run in maart. Om iets te doen en te steunen, dit keer in de vorm van geld. Strijd jij mee? Doneer dan!