‘Denial is the ultimate comfort zone’

Vorige week verscheen in diverse media het nieuwsbericht dat waar vroeger één op de drie mensen gediagnosticeerd werden met kanker, dat nu de helft van de mensen betreft.

Daarnaast las ik dat er wereldwijd sinds 1990 een toename van de ziekte is van 80%. 

Dat liet ik, tijdens één van mijn vele ‘loopjes’ deze week, eens op mij inwerken. Dat betekent dat van elk echtpaar er iemand te maken krijgt met die ellende. Het maakte me nog gemotiveerder om me in te zetten voor onderzoek naar de bestrijding van kanker. 

Zoals ik eerder vertelde, ben ik eigenaar van een sportschool. Hier train ik met mensen uit elke laag van de samenleving en met elke denkbare conditie. Ieder heeft zijn eigen verhaal, levenslijn en behoefte. 

Een vaak besproken onderwerp is alcohol, wat totaal genormaliseerd is in onze maatschappij. Alcohol is echter enorm slecht voor de gezondheid; zo vergroot het de kans op zeven soorten kanker. Daarnaast heeft het natuurlijk een impact op onze algehele gezondheid en gestel. Bij sporten (en afvallen) denkt men vaak aan een ommezwaai in eetpatroon, maar alcohol wordt hierbij niet meegeteld of erg onderschat. 

Van roken weten we allemaal dat het slecht is, maar ik pleit ervoor om ieders alcoholgebruik ook eens onder de loep te nemen. Zo heb ik in de sportschool ‘Sober Oktober’ geïnitieerd om het effect van een maand geen alcohol te laten ervaren. 

‘Op je gezondheid!’ roepen we vrolijk met een glas in de hand. Ironisch eigenlijk, hè? 

Ondertussen train ik door en krijg ik steeds meer gelaagdheid en vertrouwen in de run volgend jaar. Natuurlijk met mijn loopmaat Jörgen. 

Tot die tijd kan er worden gedoneerd. Misschien kan ik jou uitdagen een maand geen alcohol te drinken. De helft van het bespaarde geld kun je dan doneren aan KWF, voor de mensen die het zó hard nodig hebben. We gaan er voor!