Kracht training

Weerstandstraining met apparaten, vrije gewichten zoals stangen, dumbells of kettlebells.

Kracht training

Verschillende manieren

Krachttraining kan op verschillende manier bij ons. Weerstandstraining met apparaten, vrije gewichten zoals stangen, dumbells of kettlebells, is waar meestal aan gedacht wordt, maar natuurlijk zijn er ook vele andere vormen van krachttraining. Een stuk ervaring en creativiteit dragen hieraan bij. Manieren zoals bijvoorbeeld met rubber banden en je eigen lichaamsgewicht.

Al deze manieren zijn door middel van verschillende principes toe te passen. In een compleet programma worden al deze mogelijkheden door een trainer toegepast en gekoppeld aan de doelen en de interesses van de sporter. Buiten alle theoretische onderbouwingen is het voor ons vooral belangrijk en leuk om verfrissend en uitdagend bezig te zijn met jou. Afwisseling en plezier, maar wel zo effectief mogelijk om je doelen te bereiken. Waarbij wij jou niet alleen fysiek uitdagen, maar jou ook uitdagen ons eens te testen en uit te dagen. Samen sterker worden is toch leuker dan alleen maar in je eentje aan de bak te zijn.

Trainingswetten die wij belangrijk vinden

Adaptatie, consistentie, toenemende belasting, verminderde meeropbrengst, specificiteit, individualiteit, supercompensatie.

Adaptatie: Om sterker of gespierder te worden, of beter te worden in een oefening, moet je ervoor zorgen dat het lichaam zich aanpast aan een steeds pittigere trainingsprikkel. Deze lichamelijke aanpassing na een trainingsprikkel wordt ook wel adaptatie genoemd. Dit is dus het proces dat nodig is om vooruitgang te boeken.

Consistentie: Een echt goed resultaat bereik je pas als je structureel traint; niet als je na een paar weken je trainingsschema alweer aan de wilgen hangt. Voor de ontwikkeling van spierkracht en uithoudingsvermogen is consistentie cruciaal. Zorg dus voor continue belasting.

Toenemende belasting: Vooruitgang boek je alleen als je lichaam het écht zwaar heeft en moeite blijft houden met je trainingsprogramma. Dit wordt in de trainingsleer ook wel toenemende belasting genoemd. Een spier wordt pas sterker wanneer je de belasting zwaarder maakt dan het niveau waaraan hij in eerste instantie gewend was. Deze belasting kan op een aantal manieren opgevoerd worden.

Verminderde meeropbrengst: Als je net begint met trainen en consistent goed traint, boek je in de eerste twee jaren de meeste vooruitgang. Een gevorderde sporter maakt veel minder progressie dan een beginner als je kijkt naar snelheid, spierkracht of spiermassa. Dit fenomeen wordt ook wel de wet van de verminderde meeropbrengst genoemd: hoe langer je traint, des te minder progressie je maakt wanneer je het lichaam hetzelfde belast.

Specificiteit: Specificiteit is een van de meest logische en belangrijke trainingsprincipes: wees specifiek in wat je traint en je zult op die gebieden vooruitgang zien. Als je niet traint wat je wilt verbeteren, wat maken de andere trainingsprincipes dan nog uit? Trainen op machines leidt tot betere resultaten op machines, en oefenen met vrije gewichten leidt tot een verbeterde prestatie met vrije gewichten. Je wordt dus beter in de oefening die je traint!

Individualiteit: Ieder lichaam is uniek. Elke sporter reageert anders op een specifiek trainingsschema. Denk daarom niet dat het schema van je buurman voor jou even goed werkt als voor hem. Sommige sporters kunnen nou eenmaal meer trainingsbelasting aan. Luister dus goed naar je eigen lichaam en test uit wat voor jou goed werkt. De wet van individualiteit stelt kort gezegd dat je een trainingsschema dient te kiezen dat bij jou past en dat jou verder helpt.

Supercompensatie: Na een inspanning heeft je lichaam rust nodig om te herstellen. Uitgaande van de trainingsleer moet je periodes van belasting en herstel afwisselen om progressie te maken. Dit betekent dat je niet twee dagen achter elkaar een heel zware training in plant die precies dezelfde spiergroep aanspreekt. De meeste spieren hebben 48 tot 72 uur nodig om te herstellen van een zware training. Wanneer deze juiste dosering van belasting en rust zorgt voor verbetering ten opzichte van de uitgangspositie spreken we van supercompensatie.